#metoo

De senaste dagarna har denna hashtag fullständigt exploderat. Vilket både är tragiskt och så jäkla bra att det lyfts fram. Jag tänker på alla gånger jag själv blivit utsatt, att någon tagit på min kropp utan min tillåtelse, ord som har ropats efter mig eller skrivits till mig på nätet.
 
Första minnet jag har så tror jag att jag går på låg- eller mellanstadiet, och några killar som går i sexan står i korridoren och låter oss tjejer inte gå förbi om de inte får klämma oss på våra icke-existerande bröst. När vi säger till en lärare så får vi bara höra att det är ju så killar i den åldern är, att vi ska ignorera dem. 
 
På mellanstadiet hade vi även en lärare som alltid dröjde sig kvar med handen på ens ben lite för länge och när vi sa till rektorn fick vi bara höra att vi hittade på.
 
Nästa minne är på högstadiet då jag träffar en kille någon enstaka gång för att fika och när jag sedan inte vill skicka nakenbilder på mig själv så kallar han mig hora och hotar med att sprida ett rykte om vilken slampa jag är. 
 
När jag är på mitt första riktiga "disco" som 13-åring är det en kille som försöker stoppa ner handen innanför min tröja. 
 
När jag åker buss in till stan för att möta en kompis som 15-åring är det en vuxen man som sätter sig jämte mig och börjar kolla på porr på sin telefon och riktar den mot mig så att jag ska se. 
 
Som 16-åring tar en busschaufför mig på rumpan när jag har betalat och går in för att sätta mig. När jag kontaktar bussbolaget får jag svar att chauffören nekar och därmed finns inget de kan göra. 
 
På en studentfest står jag och ska beställa i baren när en kille kommer upp bakom mig och sticker in sin hand under min klänning och försöker lirka sig in under mina trosor. När jag skriker och puttar bort honom är det mig vakten hotar med att slänga ut. Killen skrattar bara. 
 
Nu jävlar ska vi inte skydda er längre med vår tystnad. Nu brister fördämningarna och män ska hållas ansvariga för deras agerande. Detta är så långt ifrån okej som det kan bli. Nu kräver vi en förändring. 
 
 
 
 
 
Tycker & tänker | metoo | |
Upp